Praktische verduurzaming

Onze ecologische voetafdruk verkleinen

We investeren veel in verduurzaming om daadwerkelijk het verschil te maken. Wat doet Nexans nu in de praktijk? Ontdek hier welke maatregelingen we nemen, welke services we bieden, welke projecten we opzetten en de samenwerkingen die we aangaan voor verduurzaming. Want met alleen beloftes kunnen we de planeet niet verduurzamen.

  • Maximaliseren van gerecyclede content in producten
    • Gerecycled koper;
    • Recycling van kunststoffen.
       
  • Milieuvervuiling in onze fabrieken voorkomen
    • Het verbruik van energie, water en grondstoffen beperken;
    • Strenge milieueisen om vervuiling te voorkomen;
    • Beschikbaarheid van noodinterventiekits en regematig oefenen op alle productiefaciliteiten.
       
  • CO2-uitstoot verlagen
    • Door slimmer te produceren met regionale productie;
    • Door meer duurzame energie te gaan gebruiken;
    • Energiebesparende maatregelen nemen.

Koper en andere non-ferrometalen

De meeste kabels bevatten geleiders van koper of aluminium. De productie van nieuwe non-ferrometalen hebben een impact op het milieu. Dat is waarom Nexans zich inspant om het aandeel gerecycled koper in haar kabels te maximaliseren. Een voordeel is dat we hierbij gebruik kunnen maken van onze eigen kopermetallurgie, met gieterijen in Lens (Frankrijk), Canada en Zuid-Amerika. Deze verduurzaming draagt bij aan de globale vermindering van de koolstofvoetafdruk van Nexans en het beperkt de afhankelijkheid van natuurlijke koperbronnen.

Nexans mengt gemiddeld al 5,4% gerecycled koper met nieuw 'naakt' koper (2023) en met hulp van de R&D-afdeling, werken onze gieterijen hard om dit percentage verder te verhogen. De gieterij in Lens heeft een doelstelling om tegen 2030 30% gerecycled koper te verwerken in het geproduceerde koper!

Bij de productie van koper wordt veel CO2 uitgestoten. Nexans focust op het beperken van deze uitstoot door onder andere verbeteringen aan te brengen in productieprocessen en transport.

30
% gerecycled koper
tegen 2030

Doelstelling voor 2030

Onze gieterij in Lens wil tegen 2030 de hoeveelheid gerecycled koper in nieuwe productie verhogen van 14% naar 30%! 

Lees verder op Nexans corporate site (Engels)

Kabels met 100% gerecycled koper

De wereldwijde vraag naar koper blijft toenemen, met een schatting van 40 miljoen ton koper tegen 2030, terwijl de wereldwijde kopermijnen deze groei niet kunnen bijbenen. Hierdoor ontstaat er meer druk om secundair koper te gebruiken. Nexans streeft ernaar om het percentage gerecycled koper in haar reguliere kabels te verhogen naar 30% in 2030, terwijl we in het productieproces de uitstoot van broeikasgassen willen verminderen door verbeterde technologieën en efficiëntere productieprocessen.

Gerecycled koper komt uit urban mines, zoals oude kabels uit gebouwen. Het zuiveren van dit koper kan, afhankelijk van de bron, een intensief proces zijn, waarbij technologieën zoals secundaire thermische raffinage worden toegepast. Naast de technische uitdagingen is er wereldwijd ook een beperkt aanbod van schoon secundair koper, waardoor kabels met 100% gerecycled koper voorlopig een nicheproduct blijven.

Recycling van polymeerafval

Er zijn verschillende initiatieven om plastic afval, zoals PVC, PE, XLPE en gevulde polymeren, beter terug te winnen. Het doel is om over te stappen naar een meer circulair model, waarbij gebruikte materialen opnieuw worden gebruikt in de productie van kabels. In 2023 werd er door Nexans samen met partners aanzienlijk onderzoek verricht naar de recycling van XLPE- en elastomeerafval.

Gerecycleerde polymeren worden ook gebruikt in verpakkingen, zoals Mobiway kabelhaspels, die zijn gemaakt van 100% gerecycled polypropyleen, en verpakkingsfolie gemaakt met 30% PCR gerecycled plastic.

Biobased materiaal in kabels

In de kabelindustrie is een opkomst te zien van biobased materialen, zoals biopolymeren gemaakt van soja. Biobased materiaal heeft minder nadelige gevolgen voor het milieu dan de reguliere kunststoffen gemaakt van aardolie. Er is echter nog veel onduidelijk over de milieu-impact en levensduur op de lange termijn, waardoor Nexans nog heel beperkt gebruik maakt van biobased materialen. 

In 2022 is Nexans een uitgebreid wereldwijd technisch onderzoek gestart om kansen in kaart te brengen en om potentiële materialen goed te testen. We richten ons op:

  • Technische eigenschappen: heeft het de juiste mechanische eigenschappen, is de kwaliteit op lange termijn goed en voldoet het aan de productnormen?
  • Schaalbaarheid: kan er voldoende geproduceerd worden voor grootschalige productie?
  • Milieueffecten van de materialen: is het milieuvoordeel in de levensduur bewijsbaar positief?

De productie van biobased grondstoffen heeft echter ook nadelen:

  • Soja-teelt speelt een rol bij de ontbossing van onder meer het regenwoud;
  • Bij de aanleg van soja-akkers is er vaak veel CO2-uitstoot;
  • Soja is een eenjarige plant en put de bodem snel uit, wat verwoestijning kan veroorzaken;
  • Bij de productie wordt veel zoetwater en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Door middel van Life Cycle Assessments willen we kunnen bewijzen dat het gebruik van biobased grondstoffen daadwerkelijk beter voor het milieu is.

Er is op de markt ook discussie over de levensduur van deze biobased materialen. Traditionele kabels hebben een lange levensduur, terwijl dit van biobased materiaal nog niet volledig bekend is. De betrouwbaarheid van toekomstige kabels met biobased materiaal kan bewezen worden met degelijk onderzoek, zoals naar:

  • mechanische eigenschappen;
  • waterdichtheid van de materialen;
  • of het product niet wordt aangetast door natuurlijke invloeden.

Actief vervuiling beperken

De ISO 14001-certificatie en de bijbehorende controles dragen bij aan onze inspanningen om de ecologische voetafdruk van de Groep te verkleinen en de risico's op vervuiling te beperken. Met dit in gedachten heeft de Groep de vervuilingsbronnen geanalyseerd die door elk van haar activiteiten worden veroorzaakt en heeft ze talrijke maatregelen getroffen die in overeenstemming zijn met de regelgeving:

  • Continugietinstallaties: bewerking en controle van de rook afkomstig van de continugietovens en opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen (zuur, enz.);
  • Metallurgie: verwerking en filtering van emulsies gebruikt bij het trekken van de draden;
  • Kabelproductie: recycling van het koelwater, filtering van de luchtemissies en verwerking van de oplosmiddelen die worden gebruikt in opslagsystemen en afzuiginstallaties;
  • Productie van compounds: specifieke maatregelen op alle locaties met verontreinigende stoffen zoals peroxide, siliconen en weekmakers worden gebruikt (bv. ventilatie en lekbakken).

Nexans heeft ook een reeks initiatieven genomen om het volgende te verminderen:

  • Lozingen in het waternet: het risico op accidentele lozingen verkleinen;
  • Lozingen in de bodem: insluitingstanks en noodinterventiekits om lekkages of geleidelijke verontreiniging te voorkomen;
  • Luchtemissies: luchtverontreiniging voorkomen door het gebruik van fijnstoffilters;
  • Geluidshinder en trillingen: het geluid tot een minimum beperken door voortdurende metingen, specifieke training en flexibele werktijden.
95 %

van de fabrieken zijn ISO 14001 gecertificeerd

95 %

van de Nexans-sites behaalde een milieucertificaat

100 %

gecertificeerde fabrieken is de doelstelling voor 2030

Verminderen van gevaarlijke stoffen

Alle Nexans-producten voldoen aan de wetgeving met betrekking tot chemische stoffen, met name de REACh-verordening (EC 1907/2016) en de RoHS-richtlijn (2011/65/EU), om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen. Nexans stelt jaarlijkse doelen om het gebruik van gevaarlijke stoffen te elimineren. Deze worden nageleefd door roadmaps en het uitvoeren van actieplannen.

Crisisbeheersplan voor het milieu 

Alle productielocaties van de Groep moeten een crisisbeheersplan voor het milieu opstellen, dat regelmatig wordt gecontroleerd en ondersteund door vervuilingsbeperkende investeringen, zoals in:

  • opvangbekkens & afvoerleidingen, die vervuiling helpen voorkomen;
  • kits voor gebruik bij noodinterventies (verontreinigingsdammen, verplaatsbare afsluiters, etc.).

Deze uitrusting wordt getest tijdens speciale verificatie-oefeningen, zodat ze in noodsituaties effectief gebruikt kunnen worden.

Water voor koelprocessen

Nexans investeert in gesloten koelsystemen en monitort fabrieken met hoog waterverbruik. Sinds 2020 zijn extra hulpmiddelen toegevoegd om het waterverbruik nauwkeuriger te volgen en startte een test met lekdetectoren op meters voor beter waterbeheer.

In onze fabriek in Buizingen (België) wordt regenwater opgevangen en gebruikt als koelwater in een gesloten systeem, wat milieubelasting vermindert.

Lees hier meer over lokale duurzame initiatieven.

75 %

WATERRECYCLINGSPERCENTAGE VOOR 52% VAN DE 55 LOCATIES DIE GEBRUIK MAKEN VAN KOELACTIVITEITEN.

23.000 ton

GERECYCLED KOPER IN 2021 (TEGENOVER 24.000 IN 2020), GESMOLTEN IN DE CONTINUGIETERIJEN VAN MONTREAL (CANADA) EN LENS (FRANKRIJK), D.W.Z. ONGEVEER 5% VAN DE BEHOEFTEN VAN ONZE FABRIEKEN.

Uitstoot van broeikasgassen verminderen

Voor de productie van kabel is veel energie noodzakelijk. Een speciale werkgroep bij Nexans is actief bezig met maatregelen om energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen. Dit omvat de aankoop en/of productie van hernieuwbare energie en maatregelen om energie-efficiënter te gaan werken.  
 
Er is een driemaandelijks registratiesysteem voor het energieverbruik (elektriciteit, gas en stookolie) op alle industriële vestigingen opgezet, waarmee maatregelen gemeten kunnen worden. 
 
Op diverse locaties zijn al maatregelen genomen:

  • Energie-efficiëntere led-verlichting vervangt traditionele verlichting;
  • In Buizingen (België) zijn windmolens geplaatst;
  • In Cortaillod (Zwitserland) en in Libanon zijn zonnepanelen geplaatst;
  • In Grimsås (Zweden) wordt de fabriek verwarmd met houtafval van onder meer oude haspels en pallets, waarbij vroeger een oliegestookte ketel gebruikt werd.

Transport

Dankzij onze lokale productiefaciliteiten in de Benelux kunnen we veel transportkilometers voorkomen. Toch is is er nog veel te winnen. Op het transport van grondstoffen naar de fabrieken, maar ook met een efficiënte distributie naar groothandel en eindklant.

In 2023 is Nexans een pilot gestart, als onderdeel van het Franse FRET21-project, om de CO2-uitstoot van het vrachtvervoer tussen de Franse en Belgische fabrieken en hun buurlanden te verminderen. Ook in de beladingsgraad van het vervoer is nog veel te verbeteren. In Noorwegen worden sinds 2022 trailers gebruikt die kabels op twee hoogtes kunnen vervoeren, waardoor er tot 90% meer capaciteit is per trailer en er zo een flinke reductie in vervoersbewegingen bereikt kan worden.

FRET21

Met het FRET21-project willen we de CO2-uitstoot van ons transport tussen België en Frankrijk verminderen. Onze drie actiepijlers zijn:

  • Beladingsgraad: een hogere beladingsgraad vermindert het aantal ritten en het bijbehorende brandstofverbruik;
  • Verantwoord inkopen: door voorkeur te geven aan leveranciers uit het Nexans MVO-handvest Leveranciers, of in bezit van het "CO₂ Objective"-label, kiezen we voor leveranciers die aandacht voor duurzaamheid hebben;
  • De vervoerwijze: het deels overstappen van wegvervoer naar spoor bevordert het gebruik van koolstofvrije elektriciteit.

Lees hier het nieuwsartikel over Nexans en FRET21

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten